Ομιλία - Ταύρος

Φίλες και φίλοι καλησπέρα.

Είναι ιδιαίτερη η χαρά να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας. Είναι ιδιαίτερη η τιμή να συμμετέχω και εγώ σε μια σπουδαία ημέρα για το κίνημά μας. Σε μια καθοριστική στιγμή για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

Σήμερα έχουμε γενέθλια. Τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ.
Τα γενέθλια της πιο σημαντικής δημοκρατικής παράταξης που προσδιόρισε τις αρχές και τα ιδανικά, έθεσε τις προϋποθέσεις, χάραξε την πορεία για μια Ελλάδα δημοκρατική, μια κοινωνία ελεύθερη, έναν τόπο πολιτισμένο. Για μια ζωή με αξιοπρέπεια και προοπτική. Τα γενέθλια είναι ημέρα μνήμης. Σήμερα θα ρίξουμε γέφυρες στο παρελθόν που συχνά μοιάζει με άγραφο πίνακα λόγω της λήθης των ημερών. Σήμερα θα ρίξουμε γέφυρες στο χθες σε ότι μας έφερε εδώ, σε ότι μας έκανε να γευόμαστε μια ζωή ελεύθερη, ανοιχτή σε ορίζοντες.
Ή μήπως όχι πια?

3 Σεπτέμβριου 1974. Το ΠΑΣΟΚ ιδρύεται.
Ο εμπνευσμένος ηγέτης Ανδρέας Παπαπανδρέου παρουσιάζει την ιδρυτική διακήρυξη και θέτει τις ιδεολογικές αρχές και τους στόχους του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση – Δημοκρατική Διαδικασία. Σε κλίμα βαρύ πολιτικά και κοινωνικά, εν μέσω της τραγωδίας της Κύπρου, της αδίστακτης επεκτατικής πολιτικής του Πενταγώνου και της σφαγής του Πολυτεχνείου, η ανάγκη για κάθαρση και λαϊκή κυριαρχία φαντάζει περισσότερο επιτακτική από ποτέ.
Η πολιτεία πρέπει να ελευθερωθεί. Να απαλλαγεί από το ξένο έλεγχο, την επιρροή της οικονομικής ολιγαρχίας. Ο πολίτης πρέπει να βγει μπροστά. Στη πρώτη γραμμή. Με ίσες ευκαιρίες, ίσες προοπτικές, με λόγο ελεύθερο, συμμετοχή και δράση στις αποφάσεις που τον αφορούν. Να εξαλειφθεί η εισοδηματική ανισότητα. Να εξασφαλιστεί η ισότητα των φύλων. Να κατοχυρωθεί το δικαίωμα της εργασίας για όλους. Να καθιερωθεί η περίθαλψη και η κοινωνική ασφάλιση για κάθε πολίτη. Η προστασία της μητέρας και του παιδιού τίθεται ως προτεραιότητα. Η ελευθερία της έκφρασης και το απαραβίαστο των δικαιωμάτων του ατόμου προστατεύονται και εξασφαλίζεται η άμεση συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.Μια καινούρια παιδεία για ελεύθερα σκεπτόμενους και υπεύθυνους πολίτες δρομολογείται. Ήδη από τότε η φωνή είναι στεντόρεια για ένα περιβάλλον ποιοτικό, προστατευμένο με μια αστική πολιτική που εξασφαλίζει πολιτισμένη κατοικία και ποιότητα ζωής.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 έγινε η αρχή.
Για μια πορεία έντονη, με όραμα και ιδανικά, με κατακτήσεις και αντιξοότητες, με άσβεστο τον πόθο για μια Ελλάδα δημοκρατική, μια κοινωνία δίκαιη, μια ζωή αξιοπρεπή. Το κίνημα χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει, γίνεται στάση ζωής, πάθος και λατρεία. Κερδίζει τη διακυβέρνηση της χώρας επί σειρά εκλογικών αναμετρήσεων με σύντομα μελανά διαστήματα στο ενδιάμεσο. Η χώρα αλλάζει. Κάνει άλματα. Το συμβόλαιο με το λαό είναι γεγονός. Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ανοίγει το παράθυρο στο μέλλον. Η εθνική ομαλότητα και ομοψυχία αποκαθίστανται, οι αγωνιστές βρίσκουν δικαίωση, η Εθνική αντίσταση αναγνωρίζεται. Η δημόσια υγεία αναβαθμίζεται, ενώ γίνεται βαθιά τομή στο εκπαιδευτικό σύστημα. Η τοπική αυτοδιοίκηση αναγνωρίζεται ως ένα από τα βάθρα της Δημοκρατίας. Προωθείται η διαφάνεια και η αξιοκρατία στην πρόσληψη στο δημόσιο τομέα και αξιοποιείται η κατάρτιση και η εμπειρία. Η συνθήκη του Μάαστριχτ αναθεωρείται. Η Ελλάδα μπαίνει στην ΟΝΕ. Η χώρα μας φέρνει πίσω τους Ολυμπιακούς Αγώνες και υλοποιεί κάθε αναγκαία υποδομή για την ευκαιρία της διεθνούς προβολής. Η Ελλάδα αναλαμβάνει το τιμόνι της Ευρώπης. Το ΠΑΣΟΚ ανασυγκροτείται για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας. Ανδρέας Παπαπανδρέου, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου. Τρεις πολιτικοί, τρεις πρόεδροι, τρεις ηγέτες που έθεσαν μέχρι σήμερα ανάγλυφη τη σφραγίδα τους στην ανάπτυξη του κινήματος και την εξέλιξη της Ελληνικής πραγματικότητας. Με όραμα και γνώση, σύνεση και τόλμη, πράξη και προοπτική.

Σήμερα έχουμε γενέθλια. Τα γενέθλια είναι μέρα γιορτινή. Ποιος όμως μπορεί να γιορτάσει σήμερα? Μες στα αποκαΐδια μιας Ελλάδας αφημένης στην τύχη της, χωρίς ετοιμότητα και μηχανισμούς προστασίας. Μιας πολιτείας που επιχειρεί να εξαγοράσει μνήμες άδικα χαμένων και πόλεις άδικα ισοπεδωμένες με τρία αργύρια. Ενός κράτους διαβρωμένου, με τη διαφθορά και την ασυδοσία να λυμαίνονται κάθε έκφανση της πολιτικής δράσης. Με την αφαίμαξη των ταμείων χιλιάδων ασφαλισμένων, τους κουμπάρους, τα γρηγορόσημα ως τα μοναδικά εύσημα μιας επικίνδυνης κυβέρνησης.

Ποιος μπορεί να γιορτάσει σήμερα?
Οι οικονομικά εξαντλημένοι πολίτες με τα επαγγελματικά αδιέξοδα, τους μισθούς πείνας, την ανασφάλεια για το αύριο. Οι νέοι που δεν έχουν ευκαιρία να κάνουν τη γνώμη τους έργο και το όνειρο πραγματικότητα. Εκτός αν έχουν περιβληθεί με το γαλάζιο ένδυμα. Εξού και τα «γαλάζια παιδιά». Όχι λόγω αίματος, μόνο λόγω ενδύματος! Γιατί όλοι οι νέοι έχουν το ίδιο αίμα στις φλέβες τους. Μόνο που η αγωνία για μια ζωή με αξιοπρέπεια τους κάνει πολλές φορές να υποκύπτουν στους κομματικούς εκβιασμούς των αναίσχυντων.

Ποιος μπορεί να γιορτάσει σήμερα?
Οι συνταξιούχοι και η τρίτη ηλικία που αντιμετωπίζονται σαν απόκληροι ενός κράτους που δεν τους σέβεται? Οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που περιθωριοποιούνται αντί να λαμβάνουν κίνητρα για μια ζωή επί ίσοις όροις. Και με ποια υγεία? Αυτή του αδρανοποιημένου ΕΣΥ και της υπέρογκης αύξησης της ιδιωτικής δαπάνης που είναι δυσβάσταχτη για την τσέπη του μέσου Έλληνα. Ή με ποια παιδεία? Αυτή που υπαγορεύει λάθος την ιστορία μας, που παίζει με την ψυχολογία χιλιάδων μαθητών κάνοντας ελαφρά τη καρδία λάθος στις βάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων. Και βέβαια σε ποιο περιβάλλον? Σε αυτό που ο φυσικός πλούτος θυσιάστηκε εν μια νυκτί, σε αυτό που η ελληνική περιφέρεια σιγοσβήνει, σε αυτό που η ανευθυνότητα και η αδιαφορία γίνονται καθεστώς.

Ποιος μπορεί να γιορτάσει σήμερα?
Σήμερα έχουμε γενέθλια. Τα γενέθλια είναι και ημέρα ευχών. Όμως η χώρα μας, η κοινωνία μας, εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε περιθώρια για ευχές.
Έχουμε περιθώριο μόνο για δράση. Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για αυτό. Ήρθε η ώρα για τη Νέα Αλλαγή. Το ΠΑΣΟΚ έχει αυτή την ευκαιρία, έχει αυτή τη δυνατότητα, έχει αυτή την υποχρέωση απέναντι στις αρχές του, την ιστορία του, απέναντι στους Έλληνες που το εμπιστεύονται και το στηρίζουν σε αυτή την πορεία.

Ήρθε η ώρα να περάσουμε απέναντι. Να αφήσουμε πίσω τον κυνισμό, τη διαφθορά, την ισοπέδωση κάθε ιδανικού, τη μιζέρια, το αδιέξοδο. Να περάσουμε απέναντι στην ελπίδα, την προοπτική, τη βεβαιότητα των λόγων, την ασφάλεια των έργων. Να παραλάβουμε την Ελλάδα και να συνεχίσουμε το έργο από εκεί που το αφήσαμε 3 χρόνια πριν με εντονότερη προσπάθεια, περισσότερη τόλμη. Χωρίς άλλο πόνο, χωρίς λάθη.

Σήμερα ας ρίξουμε γέφυρες και στο μέλλον. Σε αυτό που ζητάμε, σε αυτό που ονειρευόμαστε. Σε μια κοινωνία ανθρώπινη όπως παλιά που η καλημέρα στον γείτονα ήταν προσευχή και το νοιάξιμο για τον διπλανό λατρεία. Σε μια κοινωνία παραγωγική, με προοπτική για κάθε έναν πολίτη.

Ας ρίξουμε γέφυρα στις 3 Σεπτέμβρη 2008. Στα γενέθλιά μας. Σε ένα χρόνο από τώρα. Σε μια γιορτινή ημέρα.
Γιατί τότε θα είναι πραγματικά μέρα γιορτής.
Γιατί αυτός ο τόπος δεν αντέχει άλλα δάκρυα.

ομιλια Ταυρος 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: